П`ятниця, 26.04.2024, 12:31
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Оцініть діяльність сел. ради
Всього відповідей: 930
ПОГОДА
Архів записів
ФОТО
посилання на сайти
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Коментарів: 566
Фотографій: 2005
Статей: 1055
Гостьова книга: 424
 
Головна » 2018 » Березень » 2 » ХТО РОЗДМУХУЄ СКАНДАЛ НАВКОЛО ВІТРЯКІВ?
11:33
ХТО РОЗДМУХУЄ СКАНДАЛ НАВКОЛО ВІТРЯКІВ?
   28 лютого 2018 року в смт Воловець перед адмінбудівлею райдержадміністрації висловлювали протест немовби наші сусіди - представники територіальних громад Міжгірського району. Та акцію було проанонсовано засобами масової інфрмації, як ніби то самі воловчани протестували, наприклад на https://clipnews.info/2018/03/u-volovtsi-protestuvaly-proty-budivnytstva-vitrovoi-elektrostantsii-na-borzhavskii-polonyni-video/ - "У Воловці протестували проти будівництва вітрової електростанції на Боржавській полонині". Хоча це зовсім не так, воловчани не виступали проти, і мешканців Пилипця також не було. Фактично приїхали з десяток власників готелів у с. Пилипець, парапланеристів, більшість з яких навіть не є міжгірчанами.
   Звичайно, будь яка людина має право висловити свої думки з будьякого питання, та оскільки висловлюване протестувальниками часто було надуманим, не відповідало дійсності, спотворювало факти, вважаємо за необхідне внести деяку ясність.
   1. Найчастіше звучало, що інвестор веде свою діяльність кулуарно, мало не таємно, шляхом змов з місцевою владою. Сказане не відповідає дійсності, навіть на стадії попередніх кроків до вітрової електростанції на Воловеччині, процес висвітлювався у місцевій пресі, на сайті селищної ради, в репортажах обласного телебачення - https://www.youtube.com/watch?v=wYAu87tUb9Q,, на громадських обговореннях. Звичайно, це робилося на рівні громади селища, району. Мешканці вирішували питання свого життя, на що мають повне право. При цьому оголошення пропонували взяти участь в обговореннях всім бажаючим, чому неважко переконатися, переглянувши даний сайт. Як відбувався процес в інших районах, нам невідомо і воловчани не їздили до сусідів влаштовувати мітинги.
   2. Найчастіше звучить аргумент про те, що вітряки завадять кажанам. Заявляють це дилетанти, повторюючи невідомо де почуте. Цікаво, хтось із них хоч раз бачив кажана, який полюбляє для відпочинку і ночівлі печери та дерева, на голій, вітряній полонині? Якщо ж дійсно є загроза кажанам, про це мали б висловитися фахівці з даного питання.
   3. Інший аргумент - зникне вода. Так, вода - це життя. Та знову ж таки, не маніфестанти, а фахівці, після відповідних досліджень, мають висловити свою вагому думку з цього приводу.
   4. Один із "дуже свідомих експертів" Валентин Волошин в інтервью на обласному телеканалі "Тиса" договорився навіть до того, що вітрові електростанції "не є стратегічно цінними для енергетики України" - http://tysa1.tv/?p=40747. Цікава думка!!! А також, що точно знає, документи на будівництво вітряків виготовляються інвестором з порушеннями і будуть ним "впарені" комусь іншому. Звідки у нього така конфіденційна інсайдерська інформація. Може експерт є посередником цієї оборудки?
   5. Переможець минулого Кубку Боржави на точність приземлення Андрій Когут наводив міфічні цифри "десятків тисяч" парапланеристів на Боржаві і астрономічні кошти, які вони нібито залишають за своє перебування тут. При цьому відомий парапланерист не може не знати, що в Україні нараховується всього близько 470 сертифікованих пілотів, а в змаганнях, де він переміг, з них брало участь аж... 13 (тринадцять!). Воловчанам доводилося близько стикатися з перапланеристами і їхніми змаганнями на Боржаві. Зазвичай це цікаві, чудові, відкриті і відчайдушні люди, які заслуговують поваги. Але їхні представники мають визнавати, що загальні кількість учасників польотів жодного разу не доходила до сотні, з них менше половини змагалися, інші просто літали в своє задоволення. Загальна тривалість польотних днів, в залежності від погоди, складала 3-5 днів. Змагання проводяться 1-2 рази в рік. Можливо, іноді кілька чоловік приїздить потренуватися. Ще 1-2 пілоти заробляють, катаючи туристів по 600-800 грн. за один спуск на протязі кількох хвилин. Та це також добре, але цікаво, скільки податку вони сплачують до бюджету?
   6. Власники готелів намагалися виступити від всього загалу туристів-пішохідників, але ж вони не мають до них жодного відношення, оскільки їхні клієнти, це лижники в зимовий період і постояльці влітку, які спускаються гірськолижними тасами, або ж погулюються до водоспаду. Максимум, піднімаються кріселкою до верхньої станції і спускаються назад. Для даної категорії відпочивальників вітряяки не є завадою. Знову ж таки, постає цікаве питання, а скільки ця категорія противники вітрової енергетики сплачуює до бюджету, зокрема туристичного та акцизного збору?
   7. Складається враження, що парапланеристи, відстоюючи свої вузько корпоративні інтереси пятиста осіб, хочуть мати Боржаву недоторканною резервацією, таким собі своїм власним сквером. Цікаво, а при цьому ким вони бачать місцеве населення - недалекими верховинцями в постолах і гунях, бідних аборигенів до задоволення своїх послуг?
   8. Можливий інший варіант, і парапланеристи є лише пішаками в чужій грі, грі тих, хто не отримав від інвестора "відкат", на який розраховував? При цьому домішує місцеві політичні інтереси. Якщо так, то такі особи, намагаючись отримати сенсацію, ведуть небезпечну гру, зіштовхнуючи лобами громади двох дружніх сусідніх районів, доводячи до кулаків. На щастя, у людей з обох сторін вистачило витримки і толерантності зупинитися на словесних доводах.
   9. Не слід ігнорувати думку місцевої громади, яку було висловлена на слуханнах і концентровано в прийнятих рішеннях. На жаль, в ЗМІ не було сказано, що представники воловецької громади і під час акції виступили якраз за вітрову енергетику, а не проти, і у них були на це свої аргументи. Основний - якщо науково обгрунтовані експертили доведуть, що проект шкідливий для Боржави, то і вони виступлять проти його впровадження.
   10. На останок слід відзначити, що відношення до будь якого реального інвестора має бути максимально толерантним. Навіть якщо йому буде відмовлено, то це має бути не під тиском галасливих бездоказових мітингів і політиканів, які відстоюють свої власні, а не громадські інтереси, а на підставі науково аргуметованих доказів, авторитетних експертиз. Оскільки в нашому краї, та й у державі також, поки що не помічено конкурсу інвесторів, не видно їх черг і змагання між собою. Чому? Що їх відлякує від нас? Може якраз подібна підкилимна боротьба, бездоказовість і безпідставність звинувачень їх у махінаціях від доморощених "експертів", намагання отриами горезвісні "відкати"?
Адмін
Переглядів: 495 | Додав: Admin | Рейтинг: 3.5/8
Всього коментарів: 2
2 Андрій Когут  
0
Вітання панові Адміністратору. Трохи даних по цій статті - для об'єктивності:
1. Інвестор ще на стадії обговорення, згідно європейських норм, мав би створити сайт і сторінку в соц мережах з детальним описом проекту. Не зробив. Сюжети в ЗМІ почали з'являтися в кінці 2017 року коли журналісти самі дізналися про плани проекту знімаючи сесії РДА. Проект був представлений в дуже вузькому колі тільки там де для формальностей треба було провести слухання і голосування. Боржава є проектом національного парку і потребує більш ширшого обговорення. Ми жодного разу не казали про змови з місцевою владою, лише про те що інформування про проект відбувається неналежним чином.
2. Так дійсно, на змаганнях з ТОЧНОСТІ ПРИЗЕМЛЕННЯ взяло участь 13 пілотів. Але змагання з ТОЧНОСТІ це розвага перед основними змаганнями. Основні змагання - це ГІРСЬКІ МАРШРУТНІ польоти. Зазвичай в одних змаганнях бере участь офіційно в середньому 60-70 пілотів + 30-40 фріфлаєрів. (дані про це є в інтернеті на сайті змагань і сайті Airtibune а також в базі даних FAI - прошу перевірити.) Змагання тривають 7-8 днів. К-сть розіграних днів по погоді може складати від 3 до 7. Але УВЕСЬ час пілоти, їх сім'ї і вболівальники знаходяться в Пилипці (тобто тратять свої гроші). Такі змагання 2 рази на рік ПЛЮС змагання на точність. Саме з цих розрахунків ми приблизно виводимо суми про які говоримо. Надані нам послуги оплачуємо згідно виставлених рахунків - хто і як далі з них платить податки - питання до уповноважених органів.
3. Пілоти тандемів переважно місцеві. З закарпаття, міжгірщини, Пилипця. (я думаю Ігора і його команду знають всі). Пілотам зі Львова тупо не вигідно тандемити на Боржаві. На даний час у Львові всього два тандем-пілота Я і ще один (який досі чекає від мене подання на отримання ліцензії). За своє життя пілот Андрій Когут виконав на Боржаві аж 4 (чотири) тандемні польоти три з яких з моїми учнями. У мене всього один власний тандем, на якому я літаю біля Львова. Телефон на моєму сайті під оголошенням про польоти на тандемі на Боржаві - НЕ МІЙ, а місцевого пілота! Хлопці мене попросили - я розмістив. Як і телефони інших пілотів.
4. Нарахунок тренувань - в Пилипці постійно живуть ті чи інші пілоти. Зазвичай їдуть кілька разів на рік на кілька днів. Основна масса їх з'їзжається на вихідні дні. Ви можете їх бачити дуже часто - тому це легко перевірити (параплани на Гимбою майже постійно коли є погода). Сезон триває з травня по листопад. Я говорив про тисячі пілотів і це правда. Про десятки тисяч - ніколи.
5. У федерації зареєстровано (тобто тих хто заплатив внесок і має документи) 400-500 пілотів. База даних є в онлайні. Реєструється з десяти 2-3. Всі ніші літають без "корочок" бо якщо не беруть участі в змаганнях - вони їм не потрібні. Навіть мої учні з десяти реєструється 2-3. Тому фактична к-сть пілотів в Україні - кілька тисяч.

Склад пілотів на Чемпіонат України і Литви на 2018 (постійно оновлюється) https://airtribune.com/2018-ukrainian-lithuanian-open/pilots Прошу оцінити географію пілотів. Обмеження стоїть до 100пілотів. Якщо їх буде більше - всі інші будуть фріфлаєрами.

Якщо в громади Воловця, чиновників, журналістів, адміністраторів сайтів і всіх бажаючих є питання до парапланеристів чи до мене особисто, я готовий приїхати і відповісти на всі самі "незручні" питання формально і офіційно. Ми вас любимо, поважаємо і хочемо далі підтримувати дружні і партнерські стосунки.
Відповідь: Вітання п. Андрієві.
Найперше, хочеться зауважити, що відсутня будь яка неповага до пілотів. Цікаві, відчайдушні хлопці, як правило, особистості.
1. Що стосується дій інвестора, то це зауваження до нього. А Воловецька селищна рада на своєму рівні робила доступні їй кроки щодо оприлюднення ідеї вітрової станції, в чому можна переконатися і полиставши даний сайт. В обговоренні взяли участь всі бажаючі, хто відгукнувся на наші повідомлення. Та й даний сайт, чим не площадка для дискусії з даного приводу? Тільки хочеться бачити її фаховою, коли пілот наводить аргумети з точки зору свого виду спорту, чим саме їм заважають вітряки, залишивши кажанів біологам, воду - екологам і т.д.
Стосовно журналістів, які "самі дізналися", звучить дещо смішно. Просто ми співпрацюємо із ЗМІ, цілком відкриті для них.
2. Оскільки адмін доводилося досить тісно мати справу із змаганнями парапланеристів, навіть бути причетним до їх появи на схилах Боржави, то немає потреби пояснювати йому про кількість і географію учасників змагань. До речі, Вам не здається, що для людини збоку, сайт вашої федерації недостатньо інформативний?
3. Щодо польотів на тандемах, немає заперечень і атракція має право на існування, хто б її не влаштовував, звичайно, маючи на це право і відповідну кваліфікацію. І важливо не забувати про безпеку.
4. Проживання і тренування пілотів у Пилипці, це їх хоббі, як і у пішохідників, велосипедистів, гірськолижників своє, не варто припідносити його великим благодіянням для мешканців, оскільки у порівнянні з останніми, воно приносить місцевим незрівняно менше прибутку.
До речі, а до чого тут Воловець?

1 Місний  
0
хочете сказати, що всі волівчани однозначно за вітряки? )))Нісенітниця! Мені як жителю воловця та багатьом волівчанам не буде жодної користі від ваших вітряків, ваших - бо саме ви лобіюєте їх будівництво. Сумнівні плюси і для бюджету якісь 700 тис.грн. в рік. Всі знають як влада "дбає" про громаду. Ви давайте більше дозволів на вирубки лісу і на будівництво кабаків. Подивітся скількі сміття викидається в ріки, скільки каналізацій туди ж виведено. От так ви "дбаєте"про громаду...
Для того щоб побудувати ВЕС на Боржаві потрібно перерити полонину вздовж і в поперек. Хоч це не аргумент для людей ненаділених естетичним смаком.
Всі знають, що любий візовий центр дає більше інвестиції у воловець через працевлаштування за кордоном волівчан, і це не 25 працевлаштованих а тисячі, які потім приїздять додому, і бачать як "дбають" за них місцеві чиновники
Відповідь: "Місному".
   Ніколи не буває, щоб з чимось були згідні всі, завжди знаходяться ті, хто з тих чи інших причин буде проти. Тому завжди мова йде про більшість.
   До речі, місцева владе не видає дозволів на вирубку лісу, робиться це на набагато вищих рівнях, на жаль.
   І сміття у річку також не місцева влада викидає, та й каналізацію туди не виводить. Як це не сумно, але тут діє громада. Звичайно, на вся, а тільки частина насвідомих її представників.
   Будемо надіятися, що настануть часи, коли нашим людям не доведеться їхати за кордон, щоб заробити родині на життя, а вони зможуть робити це дома. Для цього й треба створювати тут робочі місця, по 25, по 10, та навіть по три, лиш би з достойною оплатою.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024